Očista od nikotinu pomocí 8 potravin

27. 10. 2018

Pokud se pokoušíte přestat kouřit, nebo už dokonce nekouříte, může vám příroda pomoci dostat jedy z cigaret pryč z těla. Stačí, když přidáte některé druhy ovoce či zeleniny do jídelníčku.

Kuřáků jsou v Česku asi dva miliony, to znamená, že touto závislostí trpí téměř třetina z nás. Každý rok se asi čtyřicet procent z nich rozhodne dát svému zlozvyku sbohem, uspěje však jen jeden ze třiceti tří. Pokud patříte mezi tyto šťastlivce, je dobré myslet na očistu od nikotinové drogy. Samozřejmě že tělo samo škodlivé látky postupně vylučuje, ale pomoci vám můžou i některé běžné potraviny. Které to jsou?

BROKOLICE

Ta ochrání vaše plíce před toxiny, obsahuje mimo jiné i gen s označením Nrf2, který chrání tělo před napadením volnými radikály. Velice důležitý je obsah vitamínů skupiny B a C, které se podílí na celé škále důležitých procesů, odehrávajících se v lidském těle.

CITRUSY

Nikotin vylučuje z těla velké množství vitamínu C. Ideálním způsobem, jak jej získat zpět, je konzumace pomerančů a citrónů. Pomeranče snižují stres a úzkosti při abstinenčních příznacích. Citron posiluje imunitu, pomáhá k uzdravení kůže a posílení srdce. Šťáva z čerstvých grapefruitů zase zvyšuje rychlost, s jakou ledviny dokáží odstranit z těla nikotin.

CHILLI

Látka kapsaicin obsažená v chilli urychluje látkovou výměnu, zvyšuje produkci potu, čímž se z těla odvádí různé škodliviny. Také zlepšuje činnost ledvin a krevního oběhu, což může snižovat vysoký krevní tlak, kterým trpí většina kuřáků.

BRUSINKY

Brusinky obsahují vysoké množství vitamínu E, což je jeden z nejdůležitějších antioxidantů tlumící bujení nádorových buněk. Chrání buňky před toxiny a volnými radikály, zpomaluje projevy stárnutí. Látky obsažené v brusinkách snižují riziko onemocnění rakovinou plic.

ČESNEK

Málokdo může tvrdit, že je česnek nezdravý. Čínské studie ukazují, že toto přírodní antibiotikum snižuje riziko rakoviny plic až o 30 %. Látka alicin, obsažená v česneku, zabraňuje vzniku zánětů a očišťuje organismus. Alicin se ze stroužků česneku uvolní pouze rozdrcením nebo nakrájením a nesmí projít tepelnou úpravou, jinak je tato látka znehodnocena.

GRANÁTOVÉ JABLKO

Kuřáci velice často trpí zrychleným srdečním tepem, vysokým krevním tlakem a nízkou hladinou kyslíku v krevním řečišti. Šťáva z granátového jablka dokáže všechny tyto tři příznaky eliminovat, zlepší krevní oběh a podpoří produkci červených krvinek.

ZÁZVOR

Konzumace syrového zázvoru pomáhá vyplavit z těla toxiny, upraví trávení a především dokáže chránit dýchací cesty, které jsou náchylnější k různým nemocem a zánětům.

CHLORELLA PYRENOIDOSA

Sladkovodní řasa chlorella dokáže tělo řádně detoxikovat, zbavit ho zánětů, plísní a těžkých kovů. Díky obsahu růstového faktoru CGF má výrazné omlazující a posilující účinky, zpomaluje stárnutí a podporuje růst nových tkání v těle.

A JAK NEJLÉPE ZBAVIT SVÉ TĚLO JEDŮ?

Ideálním obdobím pro veškeré očisty je jistě jaro nebo i podzim, kdy všechny očistné kúry přispívají k posílení imunity. Detox by měla doprovázet změna jídelníčku, spočívající v odlehčení stravy (omezení tuků a živočišných bílkovin, sladkostí, kávy a alkoholu) a detoxikace střev, jater, žlučníku a sleziny. K tomu nám může pomoci vláknina, očistné bylinky (kopřiva, pampeliška, zeměžluč) a zařazení ovocných či zeleninových šťáv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejnovější aktuality

Sportovně – relaxační víkend duben 2020

Sportovně – relaxační víkend duben 2020

Chceš zažít kupu srandy, zábavu při cvičení, relax ve wellnessu, odpočinout si od svého chlapa nebo prostě jen na chvíli vypnout? Tak pojeď se mnou a s partou super lidí na sportovní víkend. Bude cvičení, procházka, dobré jídlo, fitko, víno, legrace.  Cvičíme 17.-...

Houbami na imunitu!

Houbami na imunitu!

Na podzim jsou sice naše lesy plné báječných hříbků a hřibů, které skvěle chutnají v celé škále různých receptů, ale věděli jste, že existují i houby, díky kterým můžeme skvěle posílit naše zdraví? Nepochází bohužel z našich luhů a hájů, jsou trochu exotičtějšího...

3 nejčastější chyby v jídelníčku dietářky

3 nejčastější chyby v jídelníčku dietářky

Věčné diety? To jsou stále ty stejné chyby, stále ty stejné otázky..... Jo-jo efekty vám nejsou cizí, zhubnete, pak zase přiberete. Trpí tak nejen vaše tělo, ale i psychika. Jaké jsou nejčastější chyby při dietě? Vynechání večeře Největší chybu, kterou můžete v dietě...

Cviky na dlouhé cestování

Cviky na dlouhé cestování

I s přicházejícím podzimem často odjíždíme na naše zasloužené dovolené, kde se těšíme na odpočinek. Před tím než ale ulehneme pod slunečník na pláž, nebo vyšlápneme na pořádnou túru, nás čeká někdy mnoha hodinová cesta do místa pobytu. Někomu se při představě dlouhého...

Jak na ochablé paže? Zacvič si mé cviky!

Jak na ochablé paže? Zacvič si mé cviky!

Krásné paže nepotřebujeme jen do letních šatů, ale měli bychom na nich pracovat po celý rok. Všímáte si na ulici žen, které mají pevné naposilované paže? Nic jim "neplandá", když se chytnout v MHD za madla, nic jim neforemně "nelítá" při každém rychlejším pohybu....