Desatero proti chřipce a nachlazení

23. 10. 2018

Časy plískanic a chladného počasí jsou tady a s ním se jistě hodí i pár rad, jak se ubránit nachlazení a chřipce, která na nás nyní číhá na každém rohu. V těchto měsících si musíme především chránit naši oslabenou energii a posilovat vnitřní teplo. Základem pro to je vhodná a vyvážená strava, dostatek tepla a odpočinku. Jaké konkrétní rady se nám můžou hodit jako prevence podzimních rýmiček?

1. Zaměřte se na povrch těla. Noste nejen teplé oblečení, ale opatrujte své tělo i zevnitř

Proč je tělo na podzim a v zimě náchylnější k onemocnění? Vše souvisí s naší vnitřní energií. Ta se  totiž nyní ukládá ke spánku a regeneruje se. Z tohoto důvodu je nutné dostat tuto energii na povrch a cíleně vytvářet energetické brnění. Jak? Prohřejte si nohy v lavoru s horkou vodou, oblast ledvin prohřejte suchým teplem, například o topení, nahřátou solí v plátěném pytlíku.

 

2. Uvařte si zázvorový čaj

Radou starých Číňanů je uvařit si zázvor. I když proces vaření zničí některé vitamíny, má stále uvařený zázvor lepší zdravotní účinky než ten syrový. Dle tradiční čínské medicíny ho nakrájejte  na plátky, svařte, ale už k němu nepřidávejte med ani citron. 

3. Když jste nemocní, zapomeňte na citrón!

U již propuknutého nachlazení nebo chřipky nepodáváme citrón. Jeho kyselost v boji s nemocí prospívá a také vtahuje do těla takovou energii, kterou se naopak snažíme dostat ven.

4. Dopřejte si teplé snídaně

 V chladném období bychom se měli zaměřit na vytvoření vnitřního tepla. Zaměřte se na konzumaci potravin, které přirozeně zahřívají organismus (vejce, skořice, zázvor, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček, pepř, cibule, pórek, křen, česnek, hořčice, vývary) a také začněte svůj den teplou kaší. Ideální je jáhlová nebo jiná obilná. Skvělou volbou jsou i silné vývary. Během dne se doporučuje konzumovat kořeněná jídla.

5. Čerstvé ovoce a zeleninu si nechte raději až na léto

V zimě se čerstvé ovoce a zelenina nedoporučuje. Teď si možná budete klepat na čelo, ale skutečně je to tak. Ovoce a zelenina jsou přirozeně ochlazující potraviny a to tedy v zimě skutečně nepotřebujeme. Způsobují nedostatečné prokrvování cév a tím tak nedávají průchod imunitě, když potřebuje vyrazit do boje.

6. Poťte se!

Když se tělo potí, tak se uzdravuje. Vytlačuje špatnou energii zanesenou všemi škodlivinami (bakterie a viry) na povrch kůže a odtud z organismu pryč. Choďte pravidelně do sauny.

7. Chraňte si své tělo před chladem, nezapomínejte na ruce

Podle TČM do nás v létě vnikají bakterie a viry přes nos a ústa, v zimě za to může kůže. Stačí tedy chození bez ponožek nebo procházka v mrazu bez rukavic a můžeme si domů přinést nachlazení.

8. Zchlaďte svou mysl

Emoční vypětí v chřipkovém období tělu neprospívá. Přehřívá totiž náš organismus a společně s promrznutím nebo prochladnutím může přispět k rozvoji nemoci.

9. Moc nepracujte a více odpočívejte

Dopřejte si více odpočinku. Celá příroda se připravuje k zimnímu spánku, proto i my bychom měli v našich aktivitách polevit. Pokud je to možné, odsuňte náročné povinnosti až na jaro. 

10. Vyzkoušejte přírodní antibiotika

Pravidelně konzumujte potraviny, které mají antibiotické a antiseptické účinky. Zázvor, cibule, chilli, kurkuma, česnek, křen, jablko. Ze všech těchto ingrediencí lze připravit přírodní antibiotika jen tím, že je naložíte na několik týdnů do medu, případně domácího bylinkového sirupu. Pár lžiček denně jako prevence vašemu tělu prospěje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejnovější aktuality

Sportovně – relaxační víkend duben 2020

Sportovně – relaxační víkend duben 2020

Chceš zažít kupu srandy, zábavu při cvičení, relax ve wellnessu, odpočinout si od svého chlapa nebo prostě jen na chvíli vypnout? Tak pojeď se mnou a s partou super lidí na sportovní víkend. Bude cvičení, procházka, dobré jídlo, fitko, víno, legrace.  Cvičíme 17.-...

Houbami na imunitu!

Houbami na imunitu!

Na podzim jsou sice naše lesy plné báječných hříbků a hřibů, které skvěle chutnají v celé škále různých receptů, ale věděli jste, že existují i houby, díky kterým můžeme skvěle posílit naše zdraví? Nepochází bohužel z našich luhů a hájů, jsou trochu exotičtějšího...

3 nejčastější chyby v jídelníčku dietářky

3 nejčastější chyby v jídelníčku dietářky

Věčné diety? To jsou stále ty stejné chyby, stále ty stejné otázky..... Jo-jo efekty vám nejsou cizí, zhubnete, pak zase přiberete. Trpí tak nejen vaše tělo, ale i psychika. Jaké jsou nejčastější chyby při dietě? Vynechání večeře Největší chybu, kterou můžete v dietě...

Cviky na dlouhé cestování

Cviky na dlouhé cestování

I s přicházejícím podzimem často odjíždíme na naše zasloužené dovolené, kde se těšíme na odpočinek. Před tím než ale ulehneme pod slunečník na pláž, nebo vyšlápneme na pořádnou túru, nás čeká někdy mnoha hodinová cesta do místa pobytu. Někomu se při představě dlouhého...

Jak na ochablé paže? Zacvič si mé cviky!

Jak na ochablé paže? Zacvič si mé cviky!

Krásné paže nepotřebujeme jen do letních šatů, ale měli bychom na nich pracovat po celý rok. Všímáte si na ulici žen, které mají pevné naposilované paže? Nic jim "neplandá", když se chytnout v MHD za madla, nic jim neforemně "nelítá" při každém rychlejším pohybu....