Nejíme CUKR

23. 8. 2018

Pokud se bavíme o cukru, nemyslíme pouze bílý klasický cukr, ale i hnědý (třtinový), dále přílohy z bílé mouky, slazené jogurty a kefíry, sirupy, sušené ovoce, snídaňové cereálie, brambory. Nestačí tedy pouze si přestat sladit čaj…

Co je cukr?

Cukr je silně návyková látka. Cukr je vlastně:

Glukóza je jednoduchý cukr, který slouží jako hlavní zdroj energie pro všechny buňky v těle. Je nezbytná pro mozek a červené krvinky. Pokud se glukóza nevyužije v tělesných buňkách jako přímý zdroj energie, uloží se ve formě glykogenu v játrech a odkud je dále čerpána jako zdroj energie. Při jejím nadbytku se ale může uložit i do tukové tkáně.

Laktóza, nebo-li mléčný cukr, je obsažená ve všech druzích mléka. Štěpí se na glukózu a galaktózu.

Sacharóza je složena z fruktózy a glukózy. Nejčastěji je ve formě bílého cukru. Sacharóza neobsahuje pro organismus žádné výživové látky a její nadměrná konzumace vede k obezitě a dalším zdravotním problémům. Poškozuje zubní sklovinu, jelikož slouží jako zdroj živin pro ústní bakterie.

Fruktóza se získává z cukrové třtiny, cukrové řepy nebo kukuřice. Její nadbytek v organismu poškozuje cévy, dochází ke zvětšení a ztučnění jater, stojí také za příčinou usazování tuku okolo břicha. Fruktóza je skutečně nebezpečná. Navozuje vyšší pocit hladu, poškozuje ledviny a stojí za rozvojem diabetu. Fruktóza také “blokuje” sytost, takže díky ní jíme víc a víc.

Chceš mít zdravé tělo? Nejez to!

Cukru konzumujeme několikanásobné množství, než jaká je denní doporučená dávka. Všude okolo nás jsou doslazované pokrmy a cukr najdeme i tam, kde bychom ho normálně nečekali.

A co cukr způsobuje?

  • Nadváhu
  • Kolísání cukru v krvi a tím i možný problém inzulínové rezistence a vznik diabetu
  • Oslabuje imunitní systém
  • Zhoršuje paměť
  • Naše kůže a pleť stárne
  • Je návykový
  • Podporuje vznik kvasinkových infekcí
  • Zvyšuje riziko diabetu
  • Má špatný vliv na spánek
  • Zvyšuje krevní tlak a LDL cholesterol
  • Naše játra ztukovatí
  • Zakyseluje organismus a může vést k rozvoji rakoviny

Jak přestat s cukrem?

  • Čtěte složení potravin
  • Ne všechno co je označeno jako “zdravé” nebo se prodává ve zdravé výživě je skutečně zdravé
  • Pozor na označení jako “Gluten Free, Raw, přírodní, bez cukru, nízkotučný,…”
  • Konzumovat co nejméně (nebo nejlépe žádné) průmyslově zpracované potraviny

Co nejíst?

  • Cereálie, ovocné musli tyčky
  • Ochucovadla (kečup, omáčky, balsamico)
  • Sušené ovoce
  • Marmelády
  • Sladké nápoje (vysokoprocentní džusy, limonády, slazené čaje,…)
  • Různé sirupy (agáve, kokosový, javorový, rýžový…)
  • Kokosový cukr (obsahuje spoustu fruktózy)
  • Sladkosti
  • Med (ano – omezit na minimum, obsahuje 40% fruktózy)
  • Umělá sladidla
  • Dochucované jogurty, kefíry
  • Přehnaně moc ovoce!
  • Třtinový cukr a jiné cukry

Čemu se vyhýbat?

  • Pšenice a veškeré výrobky z bílé mouky
  • Bílá rýže
  • Brambory
  • Chipsy, instantní kaše…

Tyto potraviny vám zvýší hladinu cukru v krvi. Nejen, že budete mít za chvilku zase hlad, ale hlavně si zaděláváte na inzulínovou rezistenci.

Čím tedy sladit, když už musím?

Zkuste banán a datle. Ale opět pozor. Ani s nimi to nepřehánět. Vyzkoušet můžete i stévii. Má 0 kalorií, sladí až 300x více než cukr a má spoustu zdravotních výhod. Studie prokázaly, že zvyšuje citlivost na inzulín, má protirakovinné účinky, snižuje krevní tlak a hladinu LDL cholesterolu. Prozatím se stévie jeví jako nejlepší náhrada za cukr.

Nejnovější aktuality

Jak se hodit po svátcích do formy?

Jak se hodit po svátcích do formy?

Bojíte se po Vánocích postavit na váhu nebo se nasoukat do svých oblíbených džín? Cítíte se jako kulička, která nemůže ani projít dveřmi? Nezoufejte. Svátky klidu a míru jste si užili, tak je čas zajet opět do starých kolejí a začít pracovat na tom, abyste se opět...

Výživou na lepší zotavení po operaci

Výživou na lepší zotavení po operaci

Máte za sebou operaci nebo vás teprve čeká? Chcete po ní rychleji zregenerovat a pomoci tak svému tělu, aby se dostalo opět do kondice? Pokud nechcete sáhnout po chemických tabletkách urychlujících hojení, zkuste najít sílu v přirozených potravinách. Enzymy - to je oč...

Cviky na pánevní dno a prevence proti inkotinenci

Cviky na pánevní dno a prevence proti inkotinenci

Únik moči postihuje každou 4. ženu, nejčastěji okolo věku 45 let. S ohledem na dnešní životní styl se však stále setkáváme i s mladší věkovou skupinou, která tímto problémem trpí. Spouštěčem může být nadváha, nedostatečná nebo nevhodná pohybová aktivita, oslabené...

Očista od nikotinu pomocí 8 potravin

Očista od nikotinu pomocí 8 potravin

Pokud se pokoušíte přestat kouřit, nebo už dokonce nekouříte, může vám příroda pomoci dostat jedy z cigaret pryč z těla. Stačí, když přidáte některé druhy ovoce či zeleniny do jídelníčku. Kuřáků jsou v Česku asi dva miliony, to znamená, že touto závislostí trpí téměř...

Desatero proti chřipce a nachlazení

Desatero proti chřipce a nachlazení

Časy plískanic a chladného počasí jsou tady a s ním se jistě hodí i pár rad, jak se ubránit nachlazení a chřipce, která na nás nyní číhá na každém rohu. V těchto měsících si musíme především chránit naši oslabenou energii a posilovat vnitřní teplo. Základem pro to je...