Cesta ke štíhlejšímu tělu? Vědomé stravování.

23. 8. 2018

Soustředěnost, smyslové vnímání i naslouchání vlastnímu tělu pomůže změnit váš přístup k jídlu i sobě samému. Vědomé stravování není dieta, ale zaměřuje se na nevědomé aspekty týkající se stravovacích návyků. Pokud začnete jídlo vnímat, začnete žít zdravěji, můžete zhubnout, ale především pozitivně ovlivnit nejen tělo, ale i duši. 

Známe to všichni. Bezmyšlenkovitě během dne uzobáváme, při sledování televize „nevědomky“ zdlábneme nějakou sladkost nebo pytlík chipsů, oběd jíme u pracovního stolu na místo řádné polední pauzy. Jídlu v dnešní hektické době nevěnujeme svoji pozornost, stihneme během něj další činnosti, jíme  ve spěchu, nekontrolovaně a nepozorně. Jídlem řešíme naše neúspěchy, komplexy, nadměrný tlak a stres.

Díky tomuto tzv. „emočnímu jedení“, které slouží k citové kompenzaci, se čím dál více zafixovává v těle spojení: stres = jídlo. Z opakovaného jednání se stává návyk a my dál tiše trpíme, přibíráme a pohybujeme se v začarovaném kruhu. Můžeme z něj ale vystoupit změnou našich zvyklostí. Stačí, když přeprogramujete svůj mozek tak, aby na negativní emoce reagoval jiným způsobem, než „zajedením“ nepříjemné situace nebo myšlenek.

Vědomé stravování není dieta

Dieta je souhrn určitých pravidel, dává nám pocit, že máme svoje jídlo pod kontrolou, nenaučí nás nic o individuálních stravovacích návycích. Soustředí se pouze na vnější aspekty a ignoruje naše vnitřní „já“ včetně signálů těla.

Vědomé stravování se naopak koncentruje na nevědomé aspekty týkající se našich stravovacích návyků. Jde o to, uvědomit si tělesné vjemy, myšlenky a pocity spojené s jídlem, abychom na ně mohli přiměřeně reagovat. Pokud totiž víme, kdy, proč, kde a jak jíme, můžeme své stravování regulovat, a to bez diet a všelijakých zákazů. Jídlo se pak stane naší radostí a smyslovým zážitkem. Všichni máme tento cit vrozený. Vezměme si například děti. Ty chtějí jídlo zkoumat, pozorují ho, ohmatávají, čichají k němu a ochutnávají ho. Nemají totiž ještě zažitá naučená pravidla a stravovací koncepty dospělých.

Co je vlastně tedy to vědomé stravování?

Základem je při jídle začít vnímat svoje pocity, myšlenky, fyzické projevy a reakce, soustředíme se na přítomný okamžik a učíme se získat kontrolu nad jídlem a svými pocity. Zapojíme všechny smysly – chuť, čich, zrak, hmat. Smysly nám pomáhají osvojit si nový přístup k jídlu i sobě samotným.

Zásada číslo jedna – cílené naslouchání svému tělu

Naše tělo k nám vysílá určité informace k tomu, abychom rozpoznali, zda se jedná o skutečný nebo emoční hlad. Najezte se, když pociťujete lehký závan hladu a ne po emočně vypjaté situaci. Vychutnávejte si jídlo všemi smysly, pozorně vnímejte jeho barvu, vůni, chuť. Jídlo řádně rozžvýkejte, nehltejte, ale věnujte mu pozornost.

Nejen že si uvědomíte, co jste to vlastně snědli, ale odborné studie dokazují, že větší pozornost při jídle vede i k nižšímu příjmu kalorií – tudíž můžete i zhubnout.

Nejnovější aktuality

Sportovně – relaxační víkend duben 2020

Sportovně – relaxační víkend duben 2020

Chceš zažít kupu srandy, zábavu při cvičení, relax ve wellnessu, odpočinout si od svého chlapa nebo prostě jen na chvíli vypnout? Tak pojeď se mnou a s partou super lidí na sportovní víkend. Bude cvičení, procházka, dobré jídlo, fitko, víno, legrace.  Cvičíme 17.-...

Houbami na imunitu!

Houbami na imunitu!

Na podzim jsou sice naše lesy plné báječných hříbků a hřibů, které skvěle chutnají v celé škále různých receptů, ale věděli jste, že existují i houby, díky kterým můžeme skvěle posílit naše zdraví? Nepochází bohužel z našich luhů a hájů, jsou trochu exotičtějšího...

3 nejčastější chyby v jídelníčku dietářky

3 nejčastější chyby v jídelníčku dietářky

Věčné diety? To jsou stále ty stejné chyby, stále ty stejné otázky..... Jo-jo efekty vám nejsou cizí, zhubnete, pak zase přiberete. Trpí tak nejen vaše tělo, ale i psychika. Jaké jsou nejčastější chyby při dietě? Vynechání večeře Největší chybu, kterou můžete v dietě...

Cviky na dlouhé cestování

Cviky na dlouhé cestování

I s přicházejícím podzimem často odjíždíme na naše zasloužené dovolené, kde se těšíme na odpočinek. Před tím než ale ulehneme pod slunečník na pláž, nebo vyšlápneme na pořádnou túru, nás čeká někdy mnoha hodinová cesta do místa pobytu. Někomu se při představě dlouhého...

Jak na ochablé paže? Zacvič si mé cviky!

Jak na ochablé paže? Zacvič si mé cviky!

Krásné paže nepotřebujeme jen do letních šatů, ale měli bychom na nich pracovat po celý rok. Všímáte si na ulici žen, které mají pevné naposilované paže? Nic jim "neplandá", když se chytnout v MHD za madla, nic jim neforemně "nelítá" při každém rychlejším pohybu....