4 důvody proč (ne)být VEGANEM

23. 8. 2018

Že si nedokážete představit jídelníček bez masa, vajíček a mléčných výrobků nebo stojíte před rozhodnutím, přestat tyto potraviny zcela konzumovat? Podívejte se na veganství praktickým směrem.

Po přečtení knihy “Vegan v kondici” jsem byla zcela nadšená a říkala jsem si, že tento směr musím vyzkoušet i já. Uchvátila mě především myšlenka rychlejší regenerace po tréninku, zvýšené svalové síly i energie. Tento směr jsem vyzkoušela a podělím se s vámi o pár praktických poznatků, které vám možná budou, právě ve vašem rozhodování, nápomocné. Proč tedy být či nebýt veganem?

1. Více přemýšlíte o skladbě potravin

Být veganem s sebou přináší znalost jednotlivých složek potravin, od makro- až po nutrienty. Musíte si umět poskládat své jídlo tak, abyste doplnili do těla komplexní aminokyselinový profil, který je základem pro stavbu svalové tkáně, nestrádali na vitamínech a minerálech, a ještě aby finální výsledek byl poživatelný. To samozřejmě může být velice přínosné pro Vaše znalosti o výživě, poskytne vám to možnost naučit se a poznat nové druhy obilovin, semínek, ořechů, olejů a různých doplňků stravy, ale na druhou stranu strávíte docela dlouhou dobu přemýšlením o tom, z čeho si vlastně jídlo poskládat. Alespoň pro začátečníky může být tato skutečnost složitá a ne vždy se jim povede sestavit si správně jídelníček. Samozřejmě s praxí a delším držením se tohoto výživového směru se v potravinách budete orientovat a uspořádání výživového plánu náročné nebude.

Nastává zde ale otázka, zda i tak vám nějaký ten minerál a vitamín chybět nebude. Chybějící mikronutrienty bohužel ale v dnešní stravě chybí i osobám, které se stravují standardně, tzn. jsou všežravci. Tvrzení, že lidem, kteří nejedí třeba maso, chybí vitamín B12 (a jiné) je vzhledem k dnešnímu způsobu stravování západní společnosti dost diskutabilní.

2. Na návštěvách a v restauracích

Už vás vidím, jak své babičce, která vám s láskou uvaří vepřo-knedlo-zelo nebo snad kyselo, budete vysvětlovat, že jste veganem. V tom lepším případě si jen poklepe na čelo a v duchu si řekne, že Ti “mladí už roupama nevědí, co si vymyslet”. Naše babičky přece nejlépe vědí, co je dobré a zdravé! 🙂

Pokud máte ale chápavé příbuzné a přátelé, jistě nebude složité jim vysvětlit, proč nejíte to a to, a možná nebude na škodu, přinést na návštěvu nějaké drobné pohoštění z domu. Hostitelce tím usnadníte práci a vaší babičce můžete něco dobrého a veganského uvařit. Třeba to i ochutná :-).

V restauracích se dnes již díky bohu snaží vyjít vstříc i lidem, kteří klasickou “restaurační” stravu nejedí a v jídelních lístcích občas i nějakou vegetariánskou nabídku najdete. Bohužel je to často ve formě smažených pokrmů (sýr, květák, …), na což s díky říkám: “Děkuji, ale to si dám raději guláš” :-D. S veganským výběrem je to už horší. Samozřejmě, pokud návštěvu restaurace plánujete, můžete si vybrat nějakou, pro vás, přijatelnou a speciálně pro vegany zaměřenou. Horší ale je, když vás hlad přepadne na dálnici nebo na lyžích, kde si v místních hospůdkách a motorestech moc vybírat nemůžete. No, řekněte – kdo se po celodenním výletu na běžkách chce nacpat “jen” salátem?

3. Náhrady masa a mléčných výrobků

Četli jste si někdy, z čeho se skládají tak populární rostlinné nápoje, rostlinné sýry nebo náhražky masa? Podle mě to nemá se zdravým produktem nic společného. Existují samozřejmě i výjimky a když si zvyknete, kde a co nakupovat, najdete i lepší a “čisté” produkty.

Jsou ale jídla, která bez tradičních surovin (maso, mléko, vejce, med) prostě nepřipravíte. Vždycky to pak budou jen alternativy a nikdy si nepochutnáte na pořádné svíčkové omáčce nebo míchaných vajíčkách. Zde jde spíše už o váš princip a to, jak ke stravování celkově přistupujete. Pokud vám tradiční pokrmy nikdy nic neříkali a občas tu chuť na máslo prostě nemáte, nebudete mít pravděpodobně problém.

4. Jsme všežravci. A asi ne jen tak z nějakého pitomého nápadu Pána boha

Co jedli naši předci, aby měli sílu a zahnali hlad? (když se jim tedy poštěstilo) Mamuta! Mnozí z vás odvětí: “Ale sbírali i kořínky.” To sice ano, ale aby přečkali dobu ledovou, museli z něčeho brát energii. Energii z pořádného jídla plného bílkovin.

A co se konzumovalo v lidské revoluci dále? Mléčné výrobky od domácích zvířat, maso z happy domácích chovu, obyčejné máslo, sádlo a další lokální potraviny. Naše babičky dobře věděli, že ženy po porodu postaví na nohy silný domácí slepičí vývar!

Zastávám názor, že jsme prostě všežravci a to máme ctít. V našem těle to tak  funguje a náš metabolismus je na to zvyklý. Umíme trávit lepek, maso, mléčné výrobky. Všechny ty dnešní moderní výmysly o bezlepkových dietách (pro osoby, které žádnou intoleranci na lepek nemají), nebo o bezlaktózových výrobcích (pro osoby, které laktózovou intolerancí netrpí) jsou podle mě trochu hloupost. Věřím, že když si občas dáme kus masa, bílý rohlík s máslem nebo pořádný kopec šlehačky, tak vás to nemůže zabít. Důležitá je v tomto ohledu střídmost a přizpůsobení se životnímu stylu, jaký vedeme. Osoba, která sedí celý den v kanclu nemůže konzumovat stejnou skladbu potravin jako manuálně pracující dělník.

A jak to mám já? Veganství jsem si vyzkoušela. Žádnou zajímavou změnu jsem nezaznamenala. Regeneruji pořád stejně, síla na cvičení mi nechybí, nic mě nebolí a dýchám. I před touto zkouškou jsem se řídila způsobem stravování našich předků. Preferovala jsem převážně rostlinnou stravu s hodně luštěninami, sem tam nějaký kus happy masa, vajíček a domácího mléka. Vybírám si, kde a jaké potraviny nakupuji. Všímám si kvality. Už nikdy bych si nekoupila maso v marketu. Není to jen o tom, že kvalita stojí za nic, ale už mi jde i o etickou stránku věci.

Jsem kvalitativní všežravec a tak to zůstane. 

Má rada na závěr? Poslouchejte své tělo. Ono samo nejlépe ví, co mu prospívá!

Nejnovější aktuality

Jak na ochablé paže? Zacvič si mé cviky!

Jak na ochablé paže? Zacvič si mé cviky!

Krásné paže nepotřebujeme jen do letních šatů, ale měli bychom na nich pracovat po celý rok. Všímáte si na ulici žen, které mají pevné naposilované paže? Nic jim "neplandá", když se chytnout v MHD za madla, nic jim neforemně "nelítá" při každém rychlejším pohybu....

Jak se správně hýbat v kanceláři?

Jak se správně hýbat v kanceláři?

Jelikož mnozí z nás mají sedavé zaměstnání a stráví na kancelářské židli několik hodin denně, je důležité nejen pravidelné protažení svalů, ale i správné nastavení pracovního místa. Nebojte se využívání ergonomických pomůcek, jako je židle, podložka pod zápěstí,...

Krok za krokem…aneb zůstaň nohama na zemi

Krok za krokem…aneb zůstaň nohama na zemi

Naši průvodci životem, díky kterým můžeme poznávat svět. Provází nás životem, stojíme na zemi, chodíme, běháme a jsme svobodní. Můžeme vyběhnout a vyjít kam se nám zachce. Dvě malá chodidla, která nesou váhu celého těla. Našim nohám bychom měli věnovat více péče,...

Jak se vyspat do růžova?

Jak se vyspat do růžova?

Správná spánková hygiena podporuje spánek a následnou regeneraci organismu. Po probuzení bychom se měli cítit svěží a odpočatí, plní energie. Znáte přísloví „spánek je nejlepší lékař“? Kvalitní hluboký spánek totiž regeneruje všechny buňky našeho těla, zpomaluje...

Under booty…aneb cviky na problematickou spodní část zadku

Under booty…aneb cviky na problematickou spodní část zadku

Pojmem under booty můžeme označit oblast na zadní straně těla, která se nachází přímo mezi hýžděmi a hamstringy (viz. obrázek :-)).  U cviků se proto zaměřte především na posílení zadní strany stehen a hýždí. Skvělými cviky jsou veškeré varianty zanožování, dřepů,...