KONTROVERZNÍ TÉMA: Způsobuje (červené) maso rakovinu?

19. 8. 2018

Jak je to tedy s konzumací masa? Ubližuje nám nebo prospívá?

V dnešní době je toto téma velice omílanou větou v mnohých výživových doporučeních, zda tedy maso konzumovat a jak často, a zda je schopné nám způsobit závažná onemocnění, jako je například rakovina. Jako příklad lze uvést studii z roku 2012, kterou prováděli vědci z Harvardu. Zkoumáno bylo 120 000 lidí a závěrem studie se stalo, že konzumace nezpracovaného (tj. surového – NE syrového) červeného masa zvyšuje riziko vzniku rakoviny o 13 % a konzumace zpracovaného (tj. salámy, uzeniny, atd.) zvyšuje riziko vzniku rakoviny dokonce o 20 %. Pokud dočtete až sem, tak určitě opustíte tento článek s reakcí “maso je jedovaté, nebudu ho konzumovat, nechci být nemocný”. Samozřejmě je třeba ale přihlédnout k mnohým faktorům zpracování masa. Pokud budete v převážné míře konzumovat uzeniny, které obsahují nitráty, TMAO, heterocyklické sloučeniny, nebo budete maso grilovat, můžete si skutečně zadělat na zdravotní problémy. Je nutné ale říci, že na druhou stranu je do určité míry karcinogenní vše, co konzumujeme. Vždy se jedná o kombinaci celé řady faktorů a také to, jak se celkově staráme o své zdraví. Takže všeho “s mírou a selským rozumem”.

A jaké je doporučení, pokud jste tedy “masožrouti” a i tak chcete svému tělu neubližovat?
nepřehánět to s konzumací červeného masa, všeho moc škodí
dbát na vyváženost stravy. Zásadní je dostatečný příjem zeleniny, která dokáže dle různých studií řadu karcinogenních látek neutralizovat (brokolice, růžičková kapusta).
střídat způsob úpravy masa (vařit, dusit, péct, občas grilovat a ještě méně smažit)
dbát na zdravý životní styl. Závažná onemocnění nezpůsobuje pouze strava, ale stres, nedostatek fyzické aktivity, alkohol, kouření, atd…

Nejnovější aktuality

Jak se hodit po svátcích do formy?

Jak se hodit po svátcích do formy?

Bojíte se po Vánocích postavit na váhu nebo se nasoukat do svých oblíbených džín? Cítíte se jako kulička, která nemůže ani projít dveřmi? Nezoufejte. Svátky klidu a míru jste si užili, tak je čas zajet opět do starých kolejí a začít pracovat na tom, abyste se opět...

Výživou na lepší zotavení po operaci

Výživou na lepší zotavení po operaci

Máte za sebou operaci nebo vás teprve čeká? Chcete po ní rychleji zregenerovat a pomoci tak svému tělu, aby se dostalo opět do kondice? Pokud nechcete sáhnout po chemických tabletkách urychlujících hojení, zkuste najít sílu v přirozených potravinách. Enzymy - to je oč...

Cviky na pánevní dno a prevence proti inkotinenci

Cviky na pánevní dno a prevence proti inkotinenci

Únik moči postihuje každou 4. ženu, nejčastěji okolo věku 45 let. S ohledem na dnešní životní styl se však stále setkáváme i s mladší věkovou skupinou, která tímto problémem trpí. Spouštěčem může být nadváha, nedostatečná nebo nevhodná pohybová aktivita, oslabené...

Očista od nikotinu pomocí 8 potravin

Očista od nikotinu pomocí 8 potravin

Pokud se pokoušíte přestat kouřit, nebo už dokonce nekouříte, může vám příroda pomoci dostat jedy z cigaret pryč z těla. Stačí, když přidáte některé druhy ovoce či zeleniny do jídelníčku. Kuřáků jsou v Česku asi dva miliony, to znamená, že touto závislostí trpí téměř...

Desatero proti chřipce a nachlazení

Desatero proti chřipce a nachlazení

Časy plískanic a chladného počasí jsou tady a s ním se jistě hodí i pár rad, jak se ubránit nachlazení a chřipce, která na nás nyní číhá na každém rohu. V těchto měsících si musíme především chránit naši oslabenou energii a posilovat vnitřní teplo. Základem pro to je...